SRNC Roemenië

by | 21 Jun 2017 | Laatste Nieuws

Team Belgium op schema voor Gold-League

In het idyllische Prod in Transilvanië (Roemenië) vond afgelopen weekend de 2de landenprijs voor studentenruiters plaats.
Ondanks de examen periode vonden toch 4 landgenoten hun weg naar de intussen legendarische Cross Country Farm van Mihnea Virgolici.
Newby van dienst en komende uit Wallonië: Laëtitia Jaselet, samen met Britta Vanschoenwinkel en Robin Moors. Teamchef: Yannick Rewegs.
Tijd voor een kort verslagje.

Dressuur: damage-control

Op vrijdag werd er dressuur gereden. Team België moest als 2de aantreden en dus reden zij als eerste op hun geselecteerde paarden.
“De opwarming verliep heel goed. In 5 minuten kan je niet veel veranderen aan je paard maar het team bleek hun paarden mooi in de hand te hebben”, aldus Yannick.
Maar in de arena liep het al snel mis. Robin: “Ik reed in het midden en de paarden voor en achter mij bleken niet zo vriendelijk. Gevolg was dat mijn paard wat begon te panikeren”
“Lichtrijden bracht oplossing en vanuit het midden kon ik de rest van het team aansturen om zo de afstanden terug op orde te krijgen”.
Uiteindelijk eindigde elke ruiter individueel als 2de op hun paard. Niet genoeg dus om door te gaan, maar de schade werd beperkt met het oog op het team-klassement en de combined.
Britta: “We wisten dat dressuur niet ons beste nummer ging zijn, we zijn dan ook allemaal eerder springruiters”

Springen: 2 op 3

Na een avondje en nachtje met het themafeestje was het tijd om te gaan springen. Na de loting van de 3 paarden (waarbij telkens 1

Themeparty SRNC ROM 17

Belg als 1ste op een paard moet, een ander als 2de en nog eentje 3de – vrij te verdelen over de teamleden) starte Laëtitia als 1ste. Het paard bleek haar wel goed te liggen maar ze had geen geluk tijdens het parcours. Met 1 balk verloor ze net teveel punten om door te mogen naar de volgende ronde – ze behaalde evenwel nog de 2de plaats met dit paard. Robin koos voor de snelste van de 3 paarden. Zijn tegenstanders kwamen uit USA en Zwitserland. “USA moest na mij rijden, ik vond haar stijl zeker niet slecht. Ze hield het tempo lager maar moest daarbij iets harder inwerken op het paard. We bleven beiden ook foutloos”. De jury zette uiteindelijk Robin op de 1ste plaats zodat hij naar de 2de ronde mocht. Een gelijkaardig verhaal bij Britta, ook zij mocht door naar de 2de ronde. “Ik had mijn paard niet meer te kiezen maar was toch blij met hetgeen ik geloot had. Ik mocht als laatste starten en zag dat het paard nogal wat druk vanuit de benen nodig had. Eigenlijk compleet het tegenovergestelde dan het paard van Robin”.
In de 2de ronde tellen de strafpunten eerst, daarna pas stijl (bij gelijkheid van strafpunten). Hier hadden zowel Britta als Robin beiden pech met 1 balk. Yannick: “De rondjes vond ik zelfs nog beter dan de 1ste ronde. Mooi om naar te kijken – al zeg ik het zelf. Helaas tellen hier dus de strafpunten en deed de tegenstand beter”

 

Toch nog het podium

Op de dag van de finales kwamen er dus geen Belgen aan de start. Die waren weggelegd voor Duitsland en GB die een heel sterke SRNC reden. Ierland vulde het rijtje aan voor Dressuur. Estland dan weer voor het springen. “Het is altijd spannend wanneer het prijsuitrijking is. Je kan heel moeilijk zelf uitrekenen waar je als team gaat eindigen of hoe je combined zit”, aldus Britta die als voormalig NR precies weet hoe de ranking wordt bepaald. De combined ranking wordt bepaald adhv de strafpunten die je behaald (het verschil aan punten met de tegenstanders die je onderweg bent tegengekomen) en niet zozeer de plaats die je hebt behaald. Voor de teamranking wordt ook de score van de groepsdressuur belangrijk.

België werd uiteindelijk 3de in showjumping doordat we 2 ruiters hadden in de 2de ronde en daarin nog eens als 2de eindigden. Robin: “Dat waren dus weinig strafpunten, en de overige landen met 2 ruiters deden slechter in het springen.” Zoals eerder werd de schade in de dresuur ook beperkt en werd België als team nog 5de in de combined ranking. Missie geslaagd want op het einde van het jaar starten enkel de beste 6 landen (combined) in de felbegeerde Gold-League.

Equipe SRNC ROM 17

CrossCountry SRNC ROM 17

Samenvatting uitslagen:

Individueel Combined: Robin Moors 13de, Britta Vanschoenwinkel 14de, Laëtitia Jasselette 23ste (45 totaal)
Individueel Dressuur: Laëtitia Jasselette 17de, Robin Moors 20ste, Britta Vanschoenwinkel 22ste
Individueel Springen: Britta Vanschoenwinkel 9de, Robin Moors 11de, Laëtitia Jasselette 30ste

Team: Combined 5de, dressuur 7de, springen 3de (15 totaal)

Robin Moors – SRNC ROM 17